P. Frešo je pripravený kandidovať na šéfa BSK, má však podmienku

07.10.2012 Bratislava

Bratislava 7. októbra (TASR) - Stredopravé strany by mali pripraviť alternatívu a spoločný program pre každý región, aby boli schopné postaviť vhodného spoločného kandidáta schopného poraziť uchádzača podporovaného Smerom-SD, apeloval dnes predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo v diskusnej relácii TA3 V politike. Líder opozičnej strany je pripravený znovu sa uchádzať o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK), má však podmienku.

"Ja som rozhodnutý, že by som do toho išiel, pokiaľ naozaj tú alternatívu dokážeme spolu postaviť. Pokiaľ zistíme, že to nejde, že sa to niekde z nejakých príčin zadrháva, že ten spoločný program sa nebude napĺňať, že bude rozbité župné zastupiteľstvo - budem zvažovať inú alternatívu," podčiarkol Frešo. Podľa neho by to v BSK znamenalo pokračovanie pravicovej spolupráce na takej úrovni, ako tomu bolo od roku 2009 až doteraz.

Ambíciu zmeniť rozloženie politických síl na regionálnej úrovni, kde v súčasnosti dominuje vládny Smer-SD, potvrdil aj predseda KDH Ján Figeľ. Kandidáti, ktorých podporovali sociálni demokrati, totiž obsadili v posledných komunálnych voľbách sedem z ôsmich postov predsedov samosprávnych krajov. "Za KDH ten zámer alebo vôľu spolupracovať tlmočím opakovane, pretože vždy sme to tak robili," poznamenal šéf kresťanských demokratov. Otázka prípadnej spolupráce s vznikajúcim hnutím Nová väčšina Daniela Lipšica je však podľa neho predčasná.

Záujem na pravicovej dohode pri komunálnych voľbách potvrdil aj podpredseda opozičného Mostu-Híd László Solymos. Pri spoločných rokovaniach o spolupráci alebo kandidátoch je však podľa neho dôležité prihliadať aj na regionálne špecifiká.

"Napríklad bratislavský región je taký, kde si automatický neviem predstaviť iný variant ako veľkú pravicovú koalíciu s jedným silným kandidátom na župana... Ale sú aj iné, nesúrodé regióny, kde vznikajú také koalície ako v nitrianskej župe, kde vznikla jednoznačne protimaďarská koalícia," poukázal Solymos.
 

Vyberte región